Говорник: Birgitta Jónsdóttir

BirgittaJ.png Биргита Јонсдотир е поетеса и политичарка за Пиратската партија во исландскиот парламент и претседател за Интернационалниот институт за современи медиуми

Помогнала да се создадат две политички движења од 2009 година, Граѓанското движење и Пиратската Партија. И двете движења успеале да влезат во исландскиот парламент.

Специјализира во креирање на закони за 21-виот век со фокус на директната демократија, слободата на изразување, информациите и дигиталната приватност. Биргита е и долгогодишен активист. Била волонтер на Викиликс кога се случи најголемото протекување во човечката историја, кога Челси Менинг достави огромна количина на тајни податоци до Викиликс.

Биргита на почетокот на 2010 година го приложи парламентарното решение на Интернационалниот институт за современи медиуми (IMMI), со цел да го воскресне Исланд од пост-кризната мизерија, како засолниште за слободата на изразување, информациите и дигиталната приватност. Едногласно беше усвоено и со тоа и беше дадена задача на исландската Влада да ја создаде оваа визија. Создавањето на законите на IMMI сè уште трае.

Биргита редовно пишува за весникот Guardian, а ја имаше честа и да биде гостин-уредник на изданието на New Internationalist од јануари 2015, насловено „Демократија во дигиталната ера“.

Верува дека индивидуалци можат и треба да го променат светот.

Official Portal for a Poetician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s