Говорник: Ирина Гордиенко

IrinaG

Ирина Гордиенко е новинар и дописник на весникот Новаја Газета веќе 15 години. Во својата кариера пишува за војни, локални конфликти и државни удари во бившите советски републики – Украина, Молдавија, Грузија, Азербејџан, Ерменија, Киргистан, како и републиките на Северен Кавказ – Дагестан, Кабардино – Балкарја, Чеченија итн. Таа е една од новинарките кои први го истражуваа и објавија масовното приведување, мачење, а во некои случаи и убивање на ЛГБТ лицата во Чеченија, заедно со својата колешка Елена Милашина.

Родена е во 1980 година во Сочи – во јужниот дел на Русија. Има дипломирано на државниот руски универзитет на отсекот за политички науки.

На 1 април, светот беше информиран дека се извршува масовен прогон на геј мажи. Милашина објави сторија поткрепена со докази, а на тоа властите на Чеченија одговорија дека „во државата не постојат хомосексуалци“. Најмалку тројца од стотината сведоци на Гордиенко и Милашина се мртви.

Новинарките сега се соочуваат со закани за убиство, а Милашина ја напушти Русија, откако во џамија во Грозни, главниот град на Чеченија, народот беше повикан да ги „масакрира новинарите“ на 3 април. Гордиенко сè уште е во Русија, а Милашина не открива каде се наоѓа поради опасноста по нејзиниот живот.

Гордиенко, е специјален дописник на Новаја Газета, а пишувала за конфликтите во Кавказ во изминатите осум години.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s