Vlad Ilich

Vlad Ilich is a Macedonian actor and comedian currently living and working in the UK. By using personal stories and observations Ilich created a unique comical set about being a millennial immigrant from Eastern European living in London. Влад Илич е македонски актер и комичар кој моментално живее и работи во Велика Британија. Користејќи личниContinue reading “Vlad Ilich”

Ways2Help

Ways2Help е платформа која ги обединува индивидуалците, невладините организации, компании и донароти со лица од ранливи категории на кои им е најпотребна помош. Креирана на десеттото издание на „Стартап Викенд 2020“ со цел помош во време на COVID-19 Ways2Help спојува лица кои бараат помош и оние кои сакаат да помогнат. Ways2Help is a one stopContinue reading “Ways2Help”

Challenger

„Challenger“ е мобилна еко апликација која го охрабрува и наградува секој километар поминат пешки или на велосипед. За идејата, реализацијата, предизвиците и успехот на Challenger на ENGAGE 2021 ќе зборува Стефан Алексиќ. “Challenger” is a mobile eco application that encourages and rewards every kilometer spent on foot or on a bicycle. Stefan Aleksikj will speakContinue reading “Challenger”

Yigit Goktug Torun

Yigit Goktug Torun is a third-year Political Science and International Relations student at Bogazici University. He is an advocate for academic autonomy and freedom of speech; hence he attended the Bogazici University protests and took part in the student initiatives founded during the movement. Јигит Гоктуг Торун е студент во трета година на политички наукиContinue reading “Yigit Goktug Torun”

Petar Antevski

Петар Антевски е претседател на Здружението за афирмација на театарската уметност „Пресврт“ и продуцент на претставата „Иднината е приватна“(2020) и краткометражниот филм „Неонски срца“(2019). Во рамките на „Пресврт“, тековно работи како продуцент на претставата „Дневна доза мазохизам“ во режија на Лука Кортина. Petar Antevski is the president of the Association for Affirmation of Theatrical ArtContinue reading “Petar Antevski”

Denis Jankulovski

Денис Јанкуловски, Космонаутко е здраствен работник кој како дел од тимовите кои земаа брисеви за Ковид-19 ги едуцираше, охрабруваше и забавуваше своите пациенти како и македонската јавност. Denis Jankulovski, Cosmonautko is a health worker who as part of the teams that takes swabs for Covid-19 has educated, encouraged and entertained his patients and the MacedonianContinue reading “Denis Jankulovski”

Borche Stamenov

„Донирај компјутер“ e иницијатива за рециклирање и спојување на делови од компјутери којa обезбеди компјутери на над стотина ученици кои немаа уред за следење на онлајн наставата. За идејата, реализацијата, предизвиците и успехот на иницијативата на ENGAGE 2021 ќе зборува Борче Стаменов. “Donate a computer” is an initiative dedicated to recycling and connecting parts ofContinue reading “Borche Stamenov”

Gitanjali Rao

Gitanjali Rao is an Indian-American inventor, author, scientist and engineer, and science, technology, engineering, and mathematics promoter (STEM). She won the Discovery Education 3M Young Scientist Challenge in 2017, was recognized on Forbes 30 Under 30 for her innovations and was named TIME’s 2020 Kid of the Year. Гитанџали Рао е млада индиско-американска иноваторка, авторка,Continue reading “Gitanjali Rao”