Кариерен Центар РЈК

Од свирки во Пацио, преку целодневни настани како „Уметникум“ и еко акции, па се до организација и креативно осмислување на манифестацијата „Просветилка“. Корчагинците од Кариерниот центар ја имаат ретката можнсот за работа во еден средношколски центар кој работи веќе долго време во самото училиште. За себе велат дека се „Креативна младина што го прави Корчагин културен“.Continue reading “Кариерен Центар РЈК”

Говорник: Ирина Гордиенко

Ирина Гордиенко е новинар и дописник на весникот Новаја Газета веќе 15 години. Во својата кариера пишува за војни, локални конфликти и државни удари во бившите советски републики – Украина, Молдавија, Грузија, Азербејџан, Ерменија, Киргистан, како и републиките на Северен Кавказ – Дагестан, Кабардино – Балкарја, Чеченија итн. Таа е една од новинарките кои првиContinue reading “Говорник: Ирина Гордиенко”

Говорник: Anna Bialas

Ана Биалас е активистка и учесничка во кампањи од Полска чиишто интереси се насочени кон Русија, Белорусија и земјите од источно-европскиот регион. Четири години работела како асистент на полскиот член на европскиот парламент и била одговорна за мониторинг на состојбата на човековите права во Белорусија и Русија. Менаџирала бројни проекти за човекови права, вклучувајќи иContinue reading “Говорник: Anna Bialas”

Говорник: Беса Арифи

Беса Арифи ги има завршено своите додипломски, постдипломски и докторски студии на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје. Уште од 2004 година работи на Правниот факултет при Унверзитетот на Југоисточна Европа, а од јуни 2016 година работи како редовен професор по Кривично право. На Engage зборува за битката на жените во политиката со шовинизмот иContinue reading “Говорник: Беса Арифи”

Изведувачи: Астални проекции

Што се Астални проекции? Астални проекции или поетско читање на асталот, се книжевни собиранки секој прв вторник во месецот. Место на случувањето е арт-кафе Менада, кое секој вторник ги собира младите, и не толку младите поети, прозаисти, уметници, намерници во еден убав мек агол на сегашноста и ги проектира на поубави места. Почна во јуниContinue reading “Изведувачи: Астални проекции”

Говорник: Иван Новак

Иван Новак е еден од основачите на групата Лајбах. Во август 2015, Лајбах стана првата рок група од Западот која некогаш настапувала во главниот град на Северна Кореја, Пјонгјанг. Бендот изведе краток сет составен претежно од композиции од мјузиклот “The Sound of Music” и други преработки, како и оригинална музика на Лајбах, во Понгва Театарот,Continue reading “Говорник: Иван Новак”

Говорник: Никола Писарев

Никола Писарев, роден во 1975 година во Скопје, е историчар на уметност и археолог. Од 2015 година е магистер на Односи со јавност и стратешки комуникации на Високата школа за односи со јавност и новинарство на Македонскиот институт за медиуми во Скопје. Во моментов е вработен како програмски директор на Центарот за современа уметност воContinue reading “Говорник: Никола Писарев”

Говорник: Mihai Polițeanu

Михаи Политеану е ко-основач и извршен директор на Иницијатива Романија (Inițiativa România- IR), критичко движење кое промовира слобода, владеење на правото, интегритет, солидарност, отчетност и транспарентност. IR е успешна приказна за градење на заедницата, родено на 1 ноември 2015, за време на уличните протести предизвикани од трагичниот настан во Колектив Клуб, кога 64 луѓе починааContinue reading “Говорник: Mihai Polițeanu”

Говорник: Birgitta Jónsdóttir

Биргита Јонсдотир е поетеса и политичарка за Пиратската партија во исландскиот парламент и претседател за Интернационалниот институт за современи медиуми Помогнала да се создадат две политички движења од 2009 година, Граѓанското движење и Пиратската Партија. И двете движења успеале да влезат во исландскиот парламент. Специјализира во креирање на закони за 21-виот век со фокус наContinue reading “Говорник: Birgitta Jónsdóttir”

Говорник: Драгана Велковска

Граѓанската иницијатива Охрид ЅОЅ се формираше на почетокот на 2015 година по најавите за погубни потенцијални проекти долж брегот на езерото. Неколку млади охриѓани се мобилизираа на Фејсбук и заедно со активисти за заштита на животна средина од Скопје решија да отидат на првата јавна расправа за промена на Генералниот урбанистички план за Охрид 2014-2024 г.Continue reading “Говорник: Драгана Велковска”