Битолско движење

Битолско движење е иницијатива која е логичен след на протестите кои се одржаа во Битола во изминатиов период.Битолското движење застанува цврсто против партискиот елитизам кој 25 години ја демнее Македонија и е тотално оттуѓен од нашите процеси.Секој што ги поддржува следниве барања може да се приклучи на заедничката иницијатива. Оставка на веќе аболицираниот Владимир ТалевскиContinue reading “Битолско движење”

Говорник: Christos Giovanopoulos

Christos Giovanopoulos is a founding member of the Hub for Social Economy, Empowerment and Innovation and of Solidarity for All, the platform of the grassroots solidarity initiatives in Greece. He is chief editor of the radical left publishing house A/Synechia (Dis/continuity) and his books include ‘Democracy Under Construction: from the streets to the squares’ (2011)Continue reading “Говорник: Christos Giovanopoulos”

Говорник: Emiliano Campagnola

I was born in the south of Rome, after a long research for a space, a video-theatre studio, to play interactions with physical presence and image, I discovered a garden with an ancient story to be protected. I’m the poetical gardner at La Giostra. Emiliano Campagnola received the degree in Acting at the National SchoolContinue reading “Говорник: Emiliano Campagnola”

Говорник: Jernej Kastelic

Jernej Kastelic is from Ljubljana, the capital of Slovenia, and is an active member of the Autonomous Factory Rog. The city is turning into a touristic park and within this touristic park a squat was formed 10 years ago. In the factory, where they made Rog bicycles, an autonomous center was formed. Within the factoryContinue reading “Говорник: Jernej Kastelic”

Говорник: Ksenija Radovanović

The citizens’ initiative “Don’t Let Belgrade D(r)own” (“Ne da(vi)mo Beograd”) was formed in 2014. as a reaction to the imposition of the “Belgrade Waterfront” project (“Beograd na vodi”). Since then, they have been organizing numerous actions, collecting and spreading out much needed information about this project of “national significance”, actively using all the institutional waysContinue reading “Говорник: Ksenija Radovanović”

Говорник: Ѓорги Пулевски

[Контра кадар] Револтирани од централизирачките политики на континуираната владеачка идеологија решивме нашиот гнев да го артикулираме  на автентичен суверзивен начин преку проектирање на филмови кои го дисецираат општественото лицемерие и општествената стигма и притоа ослободувајќи се себеси преку општествен дискурс и идеи кои ги промовираме на дискусиите. Дебатно кино „Контра Кадар“ е проект кој прекуContinue reading “Говорник: Ѓорги Пулевски”

Говорник: Peter Vanhoutte

Peter Vanhoutte is a former Member of the Belgian Parliament with over 10 years experience in South-East Europe. He has served as a Parliamentary Empowerment Expert in Kosovo, Georgia, Indonesia, Nepal, Surinam, Guyana, Turkey, Serbia, Montenegro, BiH and Macedonia. He developed an innovative interactive learning approach for parliamentary staff and MPs with the aim toContinue reading “Говорник: Peter Vanhoutte”

Говорници: Христена Антоновска Јованчева, Ленче Даниловска и Невена Георгиевска

Го сакам Аеродром „Во периодот од 60 до 80 тите во поранешна Југославија биле изградени неколку населби по сличен терк и сличен просторен принцип. Нови Загреб, Грбавица- Сараево, а подоцна и Грбавица – Нови Сад, Нов Белград и скопски Аеродром. Сите од овие населби својот лик го имаат задржано до сега, со тоа што саревскаContinue reading “Говорници: Христена Антоновска Јованчева, Ленче Даниловска и Невена Георгиевска”

Проекција: 4Stelle Hotel

4Stelle Hotel Webdoc − Trailer from 4Stelle Hotel on Vimeo. About 4Stelle Hotel: http://www.4stellehotel.it 4Stelle Hotel is a web documentary that recounts a day in the life of the multiethnic community that occupied the abandoned luxury hotel on Via Prenestina in Rome and transformed it into their own home. 4Stelle Hotel is inhabited by aroundContinue reading “Проекција: 4Stelle Hotel”

Говорник: Тамара Димитрова

Истражувачкиот центар за компјутерски науки и информатички технологии е формиран во 2013та година како еден од седум центри на Македонската Академија на науките и уметностите. Центарот е под раководство на академик професор д-р Љупчо Коцарев. Истражувањата на групата ги опфаќаат полињата од машинско учење, теорија на графови, пресметковна биологија, статистичка физика, економија, безжични мрежи иContinue reading “Говорник: Тамара Димитрова”