Говорник: Беса Арифи

BesaAБеса Арифи ги има завршено своите додипломски, постдипломски и докторски студии на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје. Уште од 2004 година работи на Правниот факултет при Унверзитетот на Југоисточна Европа, а од јуни 2016 година работи како редовен професор по Кривично право. На Engage зборува за битката на жените во политиката со шовинизмот и конформизмот.

Говорник: Mihai Polițeanu

MihaiPМихаи Политеану е ко-основач и извршен директор на Иницијатива Романија (Inițiativa România- IR), критичко движење кое промовира слобода, владеење на правото, интегритет, солидарност, отчетност и транспарентност. IR е успешна приказна за градење на заедницата, родено на 1 ноември 2015, за време на уличните протести предизвикани од трагичниот настан во Колектив Клуб, кога 64 луѓе починаа поради лошите противпожарни регулативи и нивното применување, поради корупција.

Михаи е дипломец на филозофија на Универзитетот на Букурешт и на Централниот Европски Универзитет (магистер на студии на национализам). Во 2003 година, работел во службата за комуникации во Романското Академско Општество. Во 2005 година, станал советник на министерот за правда, Моника Маковеи. Почнувајќи од 2007 година, Михаи бил проектен менаџер на фондацијата Фридом Хаус, за антикорупциските проекти. Меѓу 2009 и 2015 година, работел како парламентарен асистент за романскиот член во Европскиот парламент.

Говорник: Birgitta Jónsdóttir

BirgittaJ.png Биргита Јонсдотир е поетеса и политичарка за Пиратската партија во исландскиот парламент и претседател за Интернационалниот институт за современи медиуми

Помогнала да се создадат две политички движења од 2009 година, Граѓанското движење и Пиратската Партија. И двете движења успеале да влезат во исландскиот парламент.

Специјализира во креирање на закони за 21-виот век со фокус на директната демократија, слободата на изразување, информациите и дигиталната приватност. Биргита е и долгогодишен активист. Била волонтер на Викиликс кога се случи најголемото протекување во човечката историја, кога Челси Менинг достави огромна количина на тајни податоци до Викиликс.

Биргита на почетокот на 2010 година го приложи парламентарното решение на Интернационалниот институт за современи медиуми (IMMI), со цел да го воскресне Исланд од пост-кризната мизерија, како засолниште за слободата на изразување, информациите и дигиталната приватност. Едногласно беше усвоено и со тоа и беше дадена задача на исландската Влада да ја создаде оваа визија. Создавањето на законите на IMMI сè уште трае.

Биргита редовно пишува за весникот Guardian, а ја имаше честа и да биде гостин-уредник на изданието на New Internationalist од јануари 2015, насловено „Демократија во дигиталната ера“.

Верува дека индивидуалци можат и треба да го променат светот.

http://birgitta.is/

Говорник: Драгана Велковска

dragana1Граѓанската иницијатива Охрид ЅОЅ се формираше на почетокот на 2015 година по најавите за погубни потенцијални проекти долж брегот на езерото. Неколку млади охриѓани се мобилизираа на Фејсбук и заедно со активисти за заштита на животна средина од Скопје решија да отидат на првата јавна расправа за промена на Генералниот урбанистички план за Охрид 2014-2024 г. Оттука почна сè. Решивме дека нема да се регистрираме како организација и дека ќе постоиме како неформална граѓанска иницијатива која се состои од повеќе НВОа, активисти, научници, професори и загрижени граѓани. Решивме дека сакаме да практикуваме вистинска демократија кога веќе за тоа се бориме и затоа нашата иницијатива, односно активистичкото јадро од кое таа се состои, има целосна хоризонтална структура и одлуките се носат со мнозинско гласање. Меѓусебната интеракција ни се заснова на взаемна почит и солидарност.  Имаме основни принципи од кои не отстапуваме и, со мали дигресии, успеавме да ги задржиме континуитетот и квалитетот на активностите подолго од 18 месеци. А тоа не е мал период да се задржи ентузијазмот кај група луѓе кои работат исклучиво волонтерски и во екстремно неповолни услови (закани, опструкции и сл.). Крајната цел ни е да ги спречиме сите „проекти“ кои може да му наштетат на регионот. Нашата визија за една од ретките локации во светот со двоен УНЕСКО статус на културно и природно наследство е претворање во светска дестинација за активен туризам кој се практикува со вистинска почит кон природата и со зачувување наместо со уништување на нашето најголемо и непроценливо природно богатство.

Битолско движење

bt dvБитолско движење е иницијатива која е логичен след на протестите кои се одржаа во Битола во изминатиов период.Битолското движење застанува цврсто против партискиот елитизам кој 25 години ја демнее Македонија и е тотално оттуѓен од нашите процеси.Секој што ги поддржува следниве барања може да се приклучи на заедничката иницијатива.

 1. Оставка на веќе аболицираниот Владимир Талевски -градоначалник на општина Битола
  2. Повлекување на аболицијата со која се амнестираат сите политичари
  3. Оставка на претседателот Ѓорѓе Иванов поради немање на морален и професионален интегритет
  4. Поддршка за работата на СЈО

Говорник: Christos Giovanopoulos

krisChristos Giovanopoulos is a founding member of the Hub for Social Economy, Empowerment and Innovation and of Solidarity for All, the platform of the grassroots solidarity initiatives in Greece. He is chief editor of the radical left publishing house A/Synechia (Dis/continuity) and his books include ‘Democracy Under Construction: from the streets to the squares’ (2011) and ‘Loaded Cameras: Cinema and 1968’ (2008). He was key member of the Syntagma sq. People’s Assembly and its communication team during the occupation of Syntagma square. He holds an MA in Film and Cultural studies and he has taught Media and Critical Theory in the University of Westminster, London.

Говорник: Emiliano Campagnola

emilianoI was born in the south of Rome, after a long research for a space, a video-theatre studio, to play interactions with physical presence and image, I discovered a garden with an ancient story to be protected. I’m the poetical gardner at La Giostra.

 • Emiliano Campagnola received the degree in Acting at the National School of Cinema in Rome (Centro Sperimentale di Cinematografia) 1994-96.
 • Course for the BA in DAMS (Disciplines of Art, Music and theatre) at University of Roma Tre.
 • Master class at the Moscow GITIS Theatre Accademy, with Prof. Jurij Alschitz.
 • After this master class he starts to work as assistant director for television (National TV, Rai 3) for theatre Teatro Vascello, and a Nike commercial directed by Michael Gondry.
 • In 2003 he presents VITE3 for n[ever]land-digital paths- at Macro Museum of Contemporary Art of Rome.
 • VITE3 is a laboratory for the construction of a space dedicated to theatre and new tecnologies.
 • VITE3 organizes workshops and performance at the University of Rome 3, on web-cam theatre and streaming acting.
 • In 2005 is the curator of the video archive at Teatro Palladium of Rome.
 • 2006 partecipate in the Live-Isadora workshop (live interactive video for dance and theatre performance) by Troika Ranch, New York.
 • In 2007 presents Slave – a videotheatre show based on the Meno a Plato dialogue, in Catania Zo e Roma Neverlland Digital paths.
 • He realizes a telematic workshop connecting two italian Univiversities with an high definition audio video streaming for the conferente Network Humanitatis organized by GARR.
 • Partecipate to Romaeuropa festival ’07 with the collaborative project Around Fortier, a web performance on Second Life and a thtree screen projection of the dance performance Solo 30×30 by Paul Andrè Fortier.
 • 2008 realizes the editing of 80 minutes documentay  on theatre laboratory for the Rome Province.
 • 2008 Sub ubiquity studies – videotheatrical performance in 2 places at the same time.
 • He works on the GaTe telematic point of Garbatella Comune di Roma, a place to link digital video, virtual worlds and real life.
 • 2010 Plays as actor on movie “La nostra Vita” directed by Daniele Luchetti, prized in Cannes best actor Elio Germano.
 • 2011 Takes part to Teatro Valle Occupato
 • 2015 Launched the project La Giostra vite9, with the regeneration of the Big Bambù by Mike and Doug Starn, to build a theatre in the countryside of Rome.

Говорник: Jernej Kastelic

photo (1)Jernej Kastelic is from Ljubljana, the capital of Slovenia, and is an active member of the Autonomous Factory Rog. The city is turning into a touristic park and within this touristic park a squat was formed 10 years ago. In the factory, where they made Rog bicycles, an autonomous center was formed. Within the factory walls a vibrant group of artists and activists found their space to create, interact and work. But the municipality does not know and does not want to know how important Rog in the last ten years has become for the city. They decided that they will destroy Rog and instead of a dynamic and active community they want to make a financially bloated and unnecessary cultural project. But people from Rog and the whole world fought against the demolition and for the time being defended an irreplaceable autonomous center.

Говорник: Ksenija Radovanović

bgThe citizens’ initiative “Don’t Let Belgrade D(r)own” (“Ne da(vi)mo Beograd”) was formed in 2014. as a reaction to the imposition of the “Belgrade Waterfront” project (“Beograd na vodi”). Since then, they have been organizing numerous actions, collecting and spreading out much needed information about this project of “national significance”, actively using all the institutional ways of citizen participation as well as calling people out on the streets. These protests that started as a reaction to an urban development project, have recently drawn up to 25,000 people, making them among the largest protests in the recent Serbian history.

“Ne da(vi)mo Beograd” initiative comprises of people of different profiles, professions, and beliefs, who share the feeling of responsibility for their city, its processes and problems, its present and future. Their activities have one aim in common: stopping degradation and depletion of the city space done in the name of ostentatious urban and architectural mega-projects in Belgrade as well as in other cities in Serbia. They aim to reassess urban and cultural policies in view of sustainable development of cities, and argue for a more just distribution of common resources, while enabling the inclusion of citizens in the development of their environment.

Ksenija is an architect and a member of the Ministry of Space collective.

Говорник: Ѓорги Пулевски

kontra[Контра кадар] Револтирани од централизирачките политики на континуираната владеачка идеологија решивме нашиот гнев да го артикулираме  на автентичен суверзивен начин преку проектирање на филмови кои го дисецираат општественото лицемерие и општествената стигма и притоа ослободувајќи се себеси преку општествен дискурс и идеи кои ги промовираме на дискусиите. Дебатно кино „Контра Кадар“ е проект кој преку неделно проектирање на филмови иницира дебатирање на теми кои ги нафрла филмот кои се релевантни за локалните, националните и глобалните случувања. На овие дебати често присуствуваат и гости кои се стручни за темата. Нашата цел е поголема вклученост на граѓаните во демократските процеси преку креирање јавен дебатен простор, организирање на граѓаните преку заедничка дискусија и соработка за влијание во носењето на одлуките кои нè засегаат сите, враќање на навиките на користење на јавна институција, промовирање критичо-ангажирана култура и создавање на солидарност помеѓу групите и идна поддршка на иницијативи.