Кариерен Центар РЈК

Од свирки во Пацио, преку целодневни настани како „Уметникум“ и еко акции, па се до организација и креативно осмислување на манифестацијата „Просветилка“. Корчагинците од Кариерниот центар ја имаат ретката можнсот за работа во еден средношколски центар кој работи веќе долго време во самото училиште. За себе велат дека се „Креативна младина што го прави Корчагин културен“.Continue reading “Кариерен Центар РЈК”

Говорник: Ирина Гордиенко

Ирина Гордиенко е новинар и дописник на весникот Новаја Газета веќе 15 години. Во својата кариера пишува за војни, локални конфликти и државни удари во бившите советски републики – Украина, Молдавија, Грузија, Азербејџан, Ерменија, Киргистан, како и републиките на Северен Кавказ – Дагестан, Кабардино – Балкарја, Чеченија итн. Таа е една од новинарките кои првиContinue reading “Говорник: Ирина Гордиенко”

Говорник: Anna Bialas

Ана Биалас е активистка и учесничка во кампањи од Полска чиишто интереси се насочени кон Русија, Белорусија и земјите од источно-европскиот регион. Четири години работела како асистент на полскиот член на европскиот парламент и била одговорна за мониторинг на состојбата на човековите права во Белорусија и Русија. Менаџирала бројни проекти за човекови права, вклучувајќи иContinue reading “Говорник: Anna Bialas”

Изведувачи: Астални проекции

Што се Астални проекции? Астални проекции или поетско читање на асталот, се книжевни собиранки секој прв вторник во месецот. Место на случувањето е арт-кафе Менада, кое секој вторник ги собира младите, и не толку младите поети, прозаисти, уметници, намерници во еден убав мек агол на сегашноста и ги проектира на поубави места. Почна во јуниContinue reading “Изведувачи: Астални проекции”

Говорник: Иван Новак

Иван Новак е еден од основачите на групата Лајбах. Во август 2015, Лајбах стана првата рок група од Западот која некогаш настапувала во главниот град на Северна Кореја, Пјонгјанг. Бендот изведе краток сет составен претежно од композиции од мјузиклот “The Sound of Music” и други преработки, како и оригинална музика на Лајбах, во Понгва Театарот,Continue reading “Говорник: Иван Новак”

Говорник: Никола Писарев

Никола Писарев, роден во 1975 година во Скопје, е историчар на уметност и археолог. Од 2015 година е магистер на Односи со јавност и стратешки комуникации на Високата школа за односи со јавност и новинарство на Македонскиот институт за медиуми во Скопје. Во моментов е вработен како програмски директор на Центарот за современа уметност воContinue reading “Говорник: Никола Писарев”