Engage 2021 speakers coming soon!

ENGAGE 2020 Speakers

Alina Aflecailor, Greenpeace

Activist and human rights educator.

Topic: Empowering the next generation of environmental activists 

READ MORE

Фејми Даут, Медена Земја

Кинематограф

Тема: Медена земја – од Бекирлија до Лос Анџелес, како пчелите пренесоа порака со глобални вредности.

READ MORE

Антонио Михајлов, Skopje Pride

Извршен директор и еден од основачите на Субверзивен фронт – здружение за критички пристап кон родот и сексуалноста од Скопје, С. Македонија.

Тема: Првиот Pride во Скопје – Солидарност, Еднаквост, Слобода

READ MORE

Sara Mardini

Human rights worker born in Syria

Topic: Ending up on trial for saving lives – the story of the trained rescuer Sara Mardini

READ MORE

Бесиан Мехмети

Архитект на ОУ Киро Глигоров, основач на архитектонското студио БМА.

Тема: Училишта од иднината: Нови можности за подобро образование 

READ MORE

Michał “rysiek” Woźniak

Head of Infrastructure and Information Security at the Organized Crime and Corruption Reporting Project.

Topic: Technology and the future of democracy

READ MORE

Горан Кунгуловски

Главен директор за технологија на Био Инженеринг ДОО, и ко-основач и главен истражувач на Лабораторијата за генетика и персонализирана медицина на Клиниката „Жан Митрев“ во Скопје.

Тема: CRISPR технологија: каде сме сега и во кој правец се движиме?

READ MORE

Katarzyna Pruszkiewicz

Polish journalist, member of the Foundation of Reporters

Topic: Infiltrating in a troll farm as an undercover reporter, the experience and the goal

READ MORE

Dan Lahav

IBM computer scientist.

Topic: If a machine can do it, so can a politician – how creating a debating machine can influence the improvement of the public discourse.

READ MORE

Калиa Димитрова и Ена Бендевска, Медуза

Медуза е феминистичка платформа основана во ноември 2018 и работи на создавање афирмативен (дигитален) простор за девојки, жени, родови и сексуални малцинства.

Тема: Приказната на Медуза: Заземање на јавниот простор кој ни е потребен

READ MORE

Кирил Пржо Арсовски

Eколог и професор по биологија, главен уредник на едукативната веб платформа ДОМА (doma.edu.mk) на Институтот за комуникациски студии.

Тема: „Каде има чад, таму има климатски промени“ – шумските пожари и животната средина

READ MORE


ENGAGE Youth (Foyer Kino Frosina)

Тим Андромета, SpeakOut

Тимот Андромета се бори против стигмата и пониженото гледање на важноста на менталното здравје кај адолесцентите.

Тема: Како тимот Андромета ја погоди метата во центар со креирање на SpeakOut апликацијата.

READ MORE

Rita Behadini

Activist.

Topic: Rita’s journey: How one girl put a smile on the faces of 145 students. 

READ MORE

Сашо Јандрески

Иноватор.

Тема: Од волонтирање во болница до создавање револуционерна медицинска иновација.

READ MORE

Иван Мицков, coolinari.mk

Тема:  Coolinari.mk – иновативна можност за промоција и запознавање со средношколците кулинари.

READ MORE

Кариерен Центар РЈК

Тема: Кариерен Центар како концепт применет во пракса во Корчагин – можност за себе пронаоѓање и дружба.

READ MORE